teisipäev, 7. september 2021

HURRAA, MEIL ON TASAKAALULIIN!

Koos Heategevusfondiga Aitan Lapsi, Mesikäpa ja slackline.ee-ga pakuti 75 Liikuma Kutsuvale Koolile võimalust paigaldada koolihoovi tasakaalurada (st tasakaaluliin koos abinööridega, vaata pilti manuses). 
Reede lõuna paiku käis hoovis rõõmus sebimine. Paigaldati tasakaaluliini ning esimesed lapsed said juba uut asja proovida. 



Mis on tasakaaluliin ehk slackline? 

Kuigi tasakaaluliinid ehk slackline’d  on Liikuma Kutsuvates Koolides juba praegu väga populaarsed ja ilmselt pikemat tutvustust ei vaja, siis mõned sõnad selgituseks siiski: slackline on puude või postide vahele pingule tõmmatud elastne liin, mis liigub tänu venivusele jalge all üles-alla ja kõrvale, võimaldades harjutada tasakaaluhoidmist ja treenida süvalihaseid. Edasijõudnud kasutavad liini hüppamiseks ja erinevate akrobaatiliste trikkide sooritamiseks. Tasakaalurada ehk slack-batuut on tasakaaluliin koos abinööridega. 

Tasakaaluliin on üks kõige tuntumaid uue aja sportimislahendusi, mis on levinud nii kodu-, kooli- kui lasteaiahoovidel. Tasakaaluliinid on Liikuma Kutsuvates Koolides end juba tõestanud hea õuevahetunni veetmise vahendina, mis tõmbab ühtviisi ligi nii nooremaid kui vanemaid õpilasi. 

 

Miks tasakaaluliin on kasulik? 

  1. Toetab kehalist kirjaoskust. Kehaline kirjaoskus areneb suures osas välja lapseeas ning on väga oluline, et juba lapsed saaksid kogemusi erinevatelt aladelt, mis aitavad neil säilitada elukestvat liikumisharjumustTasakaaluliin arendab mängulisel moel nii tasakaalu, kehatunnetust, osavust kui koordinatsiooni. 

  2. Aitab kaasa õpivõimele. Harjutused tasakaaluliinil  aitavad arendada keskendumisvõimet. 

  3. Ühendab kehalise kasvatuse tunnid vahetunni- ja vaba aja tegevustega. Uuenev kehaline kasvatus liikumisõpetuseks toetab erinevate elustiili ja vaba aja liikumistegevuste jõudmist kooli – oluline, et õpilane saaks koolis õpitut kasutada ka väljaspool kehalise tundi 
    Slackline on täpselt selline ala, mille põhioskused saavad õpilased õppida kehalise kasvatuse/liikumisõpetuse tunnis ja vahetunnis neid juba harjutada. Lisaks on see hea vaba aja tegevus: pakub eduelumast, koostegutsemist ja väljakutseid.